Az előadás során Nina rávilágít a gyógynövények, ezen belül az aromás gyógynövények felhasználásának tudományos és a hagyományos népi orvoslásban alkalmazott módszereinek különbségeire. A hagyományos népi orvoslás több száz éves tapasztalatokra alapoz és értékes információkkal lát el bennünket. Emellett viszont nem minden részét bizonyították a tudományos vizsgálatok. Egyes gyógynövényeket elővigyázatossággal kell alkalmazni, sőt olyanok is vannak, amelyeket, különösen az otthon is összeállítható készítményekben kerülni kell. Lenyűgöző módon, egyes növények terápiás aktivitására a mai napig nem találtak magyarázatot, noha számos és hatékony analitikai eszköz áll rendelkezésünkre. A tapasztalatok, új felfedezések által nyújtott és releváns információk keresése, a kiemelkedő minőségű és valós ismeretek megszerzése, valamint az oktatás ma már egy új és speciális szempontokat feltételező jelentést nyer.

Nina a Modern Cosmetics, Ingredients of Natural Origin, A Scientific View, Volume 1 (Modern kozmetikumok, természetes összetevők tudományos szemmel 1. kötet , angol nyelven, 2018) című könyv társszerzője.

A könyv az eddig megjelent, és a természetes kozmetikai összetevőket vizsgáló kiadványok egyik legrészletesebbje. A szerzők célja, hogy magas szintű és minőségi információkkal lássák el az olvasókat a natúrkozmetikumokkal kapcsolatban, illetve hogy felhívják a figyelmet e készítmények létjogosultságára. A 480 oldalas könyv 24 fejezetében 290 kozmetikai összetevőről nyújt részletes leírást, ám összesen 500 összetevőről kaphatunk információkat, amelyek a legfrissebb tudományos publikációkban szereplő adatokra is támaszkodnak. A kiadvány 11, a farmakognózia és a kozmetológia területén aktív szakember – közülük tíz szakember rendelkezik doktori címmel, illetve hat a Ljubjanai Egyetem Gyógyszerészeti Karának professzora – szakirodalmi értékeléseit is tartalmazza. Az olvasók nem csupán az elképesztő mennyiségű hasznos információból profitálhatnak, de a számos fotó és grafikai illusztráció a könyvet afféle botanikai enciklopédiává is teszi.

 

A Modern Cosmetics című könyv a tudományos életben dolgozókat de az átlagolvasót is rengeteg hasznos információval gazdagítja. Tudományos és gyakorlati értéke az egészségügyben dolgozók, ide értve a gyógyszerészeket, orvosokat, kozmetológusokat, kozmetikusokat és a természettudományi tanulmányokat folytató diákok számára is elengedhetetlen kézikönyv. A kozmetikai szakma számára pedig szinte nélkülözhetetlen a termékfejlesztéshez kiváló segédanyag, ám a természetes vagy natúrkozmetikumok iránt érdeklődők és azokat használók számára is hiteles információforrás.

A könyvről további információk, illetve megrendelés az alábbi linken:

https://moderncosmethics.com/product/modern-cosmetics/

09.25-10.15

Prof. Dr. Nina Kočevar Glavač


Gyógynövények: hagyomány és tudomány

között navigálva