Nina gyógyszerészetet tanult és 2010-ben szerzett doktori címet a Ljubljanai Egyetem Gyógyszerész Biológiai Tanszékén, ahol jelenleg is oktat. Tudományos szakemberként és oktatóként a gyógynövény-összetevők hatásainak és komplexitásának vizsgálatát végzi.

 

A gyógyszerészeti karon gyógynövényismeretet oktat, ezen belül olyan témákat érint, mint a farmakognózia, a természetes eredetű anyagok kozmetikai felhasználási lehetőségei, valamint az olyan alternatív terápiák, mint az aromaterápia és az apiterápia. Különböző szakmai szervezeteknek és gyógynövény társaságoknak, illetve a nagyközönségnek a gyógynövények biztonságos alkalmazásáról, termékfejlesztőknek pedig a természetes kozmetikumokban felhasználható összetevőkről tart képzéseket.

 

Kutatóként a természetes összetevők vizsgálatára szolgáló fitokémiai módszerek kidolgozásán dolgozik, mint például a kapilláris elektroforézis, nagy teljesítményű folyadékkromatográfia, vagy az antioxidatív kapacitás tesztek. Az utóbbi években kutatásainak központjában a növényi vajak és olajok, valamint a terápiás és kozmetikai szempontból aktív összetevők szerepelnek.

 

Számos tudományos, szakmai cikk és tanulmány szerzője, legfrissebb munkájának eredménye a Modern Cosmetics, Ingredients of Natural Origin, A Scientific View (Modern kozmetikumok, természetes összetevők tudományos áttekintése – angol nyelven) című könyv, amely ma a világon elérhető, természetes összetevőkről szóló kiadványok között egyedülálló. A könyv a legmagasabb szlovén tudományos elismerésben részesült. Nina a Pharmaceutical Journal of Slovenia (Szlovén Gyógyszerészeti Közlöny főszerkesztője)

 

Szakmai és magánéletét is a természet gazdagsága iránt érzett szeretete és megbecsülése vezérli. Tudományos hátteréből kifolyólag a bizonyítékokra alapuló tudományban hisz ám az információkat mindig kritikus szemmel nézi. Nyitott az új ismeretekre és hisz benne, hogy a jövő a hagyományos orvoslás és a népi gyógyászat kombinált alkalmazásában rejlik, emellett szelem erejének fontosságát is hangsúlyozza.

Prof. Dr. Nina Kočevar Glavač (Szlovénia)

 

Gyógyszerész Biológiai Tanszék, Gyógyszerészeti Kar, University of Ljubljana, Szlovénia