Jade első diplomáját a Raworth College of Natural Medicine főiskolán az angliai Dorkingban szerezte meg, ahol holisztikus aromaterápiát, masszázst, anatómiát, fiziológiát, valamit reflexológiát tanult. Aromaterápiás tanulmányait az ITEC (International Therapist Examining Board) is diplomával ismerte el. Jan Kusmirek, a Fragrant Earth alapítója szárnyai alatt gyakornokoskodott, de a Purdue Egyetem keretein belül az illóolaj mesterkurzust (Advanced Studies of Essential Oils) is elvégezte. Erin Groh gyógynövény szakértőtő és Anne Williams Spa kurzusait is elvégezte. Jelenleg is tanulmányokat végez Thomas Easly Eclectic School of Herbal Medicine iskolájában, illetve a Maryland University of Integrative Health (MUIH) egyetemen gyógynövényismereti felsőfokú mesterképzésen vesz részt.

 

Jade közel három évtizede gyakorolja és tanulmányozza a természetes életmódot, az aromaterápia Egyesült Államokban történő bevezetésének egyik úttörője volt az 1990-es években. Több, mint 30 éve tanít aromaterápiát, első iskoláját 1990-ben hozta létre New Englandben. 2018-ban korábbi tanítványával és barátjával Amy Galperrel közösen megalapították a New York Institute of Aromatics aromaterápiás iskolát. Jelenleg az észak-karolinai Chapel Hill-ben lakik, gyógynövényeket termeszt, online kurzusokat ír és szabadidejét családjábal és barátaival tölti.

 

„A körülöttem lévő növények tanítanak és kísérnek az utamon. Mellettem állnak, hogy megmutathassák szépségüket, gyógyító tulajdonságaikat és átadhassák „üzeteiket“ - vagyis azokat az illékony molekulákat, amelyek az ember és növény közti kommunikációt lehetővé teszik.'

 

Jade az Aromatherapy for Bodyworkers című könyv társszerzője, amelyet az egyik, az aromaterápiát praxisukba integrálni kívánó masszőrök között a legolvasottabb Észak-Amerikában. (angol nyelven lsd. az Amazonon)

Jade Shutes (USA)

 

BA, Dipl. Aromateraputa, Fitoterapeuta, Oktatási igazgató - School for Aromatic Studies